چند نکته درباره روابط ایران و بریتانیا

چهارشنبه 7 دسامبر 2011

یک. این اولین بار نیست که رابطه ایران و انگلیس دچار تشنج می‌شود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، انگلیس سفارت خانه‌اش در ایران را تعطیل کرد. بار دیگر در اعتراض به حکم امام خمینی مبنی بر ارتداد سلمان رشدی انگلیس سفارت خانه‌اش در ایران را تعطیل کرد. پس از وقایع مربوط به قضیه میکونوس انگلیس همراه با دیگر کشورهای غربی سفیرش را از ایران فراخواند. اما هربار پس از قطع یک طرفه روابط، خودش به ایران بازگشت و سفارت‌خانه‌اش (شما بخوانید جاسوس‌خانه) را مجدداً گشود و به فعالیت مشغول شد.

دو. انگلیس در سال‌های اخیر حتی یک بار هم به نفع ایران رای نداده است و حتی به عکس، پیشنهاد بسیاری از قطعنامه‌های ضدایرانی را در پرونده خود دارد. تحریم‌هایی که هر از چندگاهی از سوی غرب علیه ایران اعمال می‌شود، معمولاً یه پای ثابت دارد: انگلیس؛ درست گفته‌اند که همیشه پای انگلیس در میان است.

سه. انگلیس حتی یک پوند در ایران سرمایه گذاری نکرده است. این در حالی است که ایران در سال‌های گذشته بسیار در جذب سرمایه‌های خارجی موفق بوده است. اما عدم سرمایه‌گذاری انگلیس در ایران جالب است.

چهار. انگلیس در مقابله غیر دیپلماتیک با ایران تاکید دارد. برای درک این موضوع مصاحبه مطبوعاتی رئیس MI6o خواندنی است. و ترور شهید شهریاری یک هفته پس از این سخنان محل تامل است. همچنین اعلام انگلیس برای اسکان منافقین در خاک ِ خود، مواضع تروریستی این کشور را بیشتر عیان می‌کند.

پنج. انگلیسی‌ها با به وجود آوردن قحطی در سال‌های ۱۹۱۷ تا ۱۹۱۹، عامل مرگ میلیون‌ها ایرانی بوده‌اند. جالب توجه است که در سال ۲۰۰۳ وزارت دفاع انگلیس اعلام کرد اسناد نظامی انگلیس در رابطه با ایران در سال های ۱۹۱۴ تا ۱۹۲۱ هنوز محرمانه اند و تا ۵۰ سال بعد، یعنی سال ۲۰۵۳ منتشر نخواهند شد. (+)

شش. انگلیس هرگز بابت رفتار ضدایرانی‌اش عذرخواهی نکرده است. برعکس امریکا که بابت کودتای ۲۸ مرداد بارها عذرخواهی کرده است. انگلیس نهبه خاطر حمله نظامی به ایران، نه به دلیل اشغال ایران و کشتار مردم، نه به دلیل سرقت نفت (سرمایه ملی ایران)، نه به خاطر حمایت از صدام، نه به خاطر کودتای ۲۸ مرداد در ایران، نه به خاطر همراهی با شاه در سرکوب مردم، نه به خاطر حمایت از منافقین، نه به خاطر همراهی با کودتاچیان مخملی در سال ۸۸ و نه به خاطر هیچ کدام از رفتارهای دیگر از مردم ایران عذر نخواسته است. و نه تنها چنین کرده است، هیچ گاه عملاً از مسیر قبلی منحرف نشده است و در پیمودن این راه سستی به خود راه نداده است.

سئوال جدی: تا کنون چه سودی از رابطه با انگلیس نصیب مردم ما شده است؟


۱۲ دیدگاه

  1. محسن پریژه:

    هوالحق
    سلام
    بالاخره عجب که شما تهرانی ها بعد از قرنی که ما بوشهریان خطر انگلیس را دریافتیم و مقابله کردیم و هر روز هشدار دادیم یادتان آمد انگلیسی هم هست.

    والله بعد سی سال بازم جای شکر دارد. بعد از سفارت امریکا باید این خانه هم تسخیر میشد که نشد.

    بازم گلی به گوشه جمال شهرستانی های مقیم تهران وگرنه از آتش شما تهرانی های انگلیسی مذهب هیچ آبی گرم نمیشود.

    یاحق

  2. محمد:

    اتفاقا این‌بار باید بنویسیم: «همیشه پای یک مصالح در میان است!» 🙂
    جدای از شوخی؛ این‌ها که نوشتی یعنی داری رسما می‌گی دولت و نظامِ ایران فهمی از این‌چیزها که شما متوجه‌ش شدی نداره. چون اگر این‌ها رو بدونه و باز بخواد با انگلیس رابطه‌شو ادامه بده یعنی دولتِ ایران خودش بدتر از انگلیسه (البته به حسابِ معادلاتِ تو). درنهایت باتوجه به جریانِ اخیر که قطعا «اتفاق» و «حادثه» نبود، می‌تونم بگم خطرِ دانش‌جویی که به دیگران سواری می‌ده خیلی بیش‌تر از انگلیسه. محمدصالح یه سوال: واقعا چه نفعی از تُندروی می‌بری؟

    • محمدصالح مفتاح:

      سلام. خب من نه در برنامه ریزی تجمع بودم و نه از ابتدا در تسخیر سفارت حاضر بودم. اما اینکه به این راحتی به منفعت طلبی متهمم کردی، دور از انتظارم بود. شاید انتظار زیادی باشد که دوست ِ چند ساله برخورد بااخلاق را طلب کنیم.
      اما در مورد این نکته که چه سودی از تندروی میبرم، سئوال را جور دیگری طرح میکنم: چرا تندرو نباشم؟ وقتی ایمان به هدف وجود دارد و مسیر را با عقلانیت انتخاب کرده ایم، کند رفتن سودی ندارد. مگر برای کسی که به هدف یا راهش ایمان ندارد و نمی داند که راهی که میرود به کجاست.

      • محمد:

        تُندروی باعث می‌شه زمینِ زیرِ پامون و پستی-بلندی‌های مسیر رو درست نبینیم و درنهایت منجر به زمین‌خوردن و خروج از مسیر می‌شه. تو لسان‌العرب تفاوتِ «سبیل» و «صراط» رو در این می‌دونه که صراط یک راهیه که زیاد پیموده می‌شه (لیستکثر مرّه)، ولی سبیل فرع‌راهه. تُندروی در مسلک و مرامِ بزرگان، صلحا، علما و خوش‌فکرهای جامعه نیست. این رو قبول داری که عمل‌های این‌چنینیِ بچه‌حزب‌اللهی‌ها «شاذ»ه یا نه؟ خب می‌شه حدس زد تندروی در مصداقِ فوق‌الذکر حرکت توی سبیل‌ه نه صراط. در موردِ برخوردِ بااخلاق عذرخواهی می‌کنم اگر بی‌اخلاقی کردم. دوسِت دارم

  3. صفایی‌نژاد:

    این پست وبلاگت متین. اما مبارزه با انگلیس فقط یک راه ندارد که آن یک راه هم تسخیر سفارتخانه «در این زمان» باشد.

  4. چند نکته درباره روابط ایران و بریتانیا | 8 آذر:

    […] نقل از وبلاگ آذرباد برچسب‌ها: دانشجویان, مواضع, […]

  5. چند نکته درباره روابط ایران و بریتانیا | Global Posts:

    […] نقل از وبلاگ آذرباد این نوشته در به روایت دیگران ارسال و دانشجویان, مواضع, […]

  6. محمدعلی:

    یک: همین که قاسم گفت.
    دو: از منفعت نداشته‌ی رابطه با انگلیس گفتی. از منافع حرکت خودجوش دانشجو‌ها هم برامون بگو. این کار چه حسنی داشت؟ چی عاید جمهوری اسلامی شد توی سیاست خارجیش؟
    سه: به نظر شما، کسانی که این برنامه رو ریختن، دید جامعی داشتن؟ مثلا یک مورد مثال می‌زنم چون خودت بهش اشاره کردی. سرمایه‌گذاری خارجی. فکر می‌کنید این کار (اشغال سفارت) موجب نشده که امنیت و ثبات ایران در نظر سرمایه گذار خارجی کم بشه؟ ایران یک کشور غیر قانون‌مدار و هردمبیل نمایان بشه؟ اینکه ما حرف نداریم بزنم و عقیده‌مون رو با چماق روی شیشه‌های سفارت و شیشه‌های عرق نشون می‌دیم؟
    انتقاد‌های جزئیم که توی فیدهام گفتم هم بماند…..

    • محمدصالح مفتاح:

      سلام.

      یک. من نه برنامه‌ریز ِ تجمع بودم و نه ایده‌ام برای مقابله با انگلیس این بوده است. خبر ِ ورود دانشجویان به سفارت را هم از طریق فرندفید دیدم و بعد از تلویزیون. بعد از آن بود که خواستم برای ارضای حس کنجکاوی به آنجا بروم.
      دو. اگر هیچ عایدی هم از موضوع حمله به سفارت انگلیس نداشته باشیم، همین که اعتراض جدی به انگلیس شده است، خودش موضوعیت دارد. به احتمال زیاد راهکار بهتری هم هست، اما سکوت قطعاً از آن بدتر است.
      سه. من با بزرگنمایی اشکالات حمله به سفارت و ندیدن سکوت مسئولین و عامه مخالفم. اگر هم بخواهیم ضرر حمله به سفارت را بزرگ کنیم، از آن سیئه بزرگتر ِ خینت ها و جنایان انگلیس غفلت می‌شود. امروز زمان فریاد بر سر استکبار ِ انگلیس است. سکوت جایز نیست!

  7. noorabas:

    سلام علیکم
    وبلاگ بسیج بصیر بیدار یا عاشق صیاد فدای رهبر
    در صورت تمایل به تبادل لینک یه سر به ما بزنید.
    عبدالله رجایی

  8. mahdi:

    خیلی دوست داشتم که قدرت مالی داشتم تا شما برادران حزب الله را با خرج خودم میبردم انگلیس تا ببنید که تمام آیت الله ها و دولتمردان ایران هر کدام یک کاخ یا خانه مجلل در لندن دارند و فرزندانشان در آنجا مشغول تحصیل و سرمایه گذاری هستند . این حرفهایی که میبیند میزنند فقط برای عوام خوب است و کسی که دنیا را دیده باشد گول آنها را نمیخورد مگر آنکه خود در این دروغ بزرگ شریک باشد. کمی چشم و گوشتان را باز کنید، بخدا از آقا مجتبی تا پایین تر همه آنجا حضور پولی دارند. شاید فکر کنید با غرض حرف میزنم ولی خدا را گواه میگیرم که تمایل به هیچ حزب و گروهی ندارم چون همشان سر و ته یک کرباسند. شما اگر کاخ آیت الله سیستانی را ببینید یا خودیها را …….

  9. ناصح:

    حضرت امیر المومنین علی (ع): لَعَنَ اللّهُ مَنْ لایغارُ ؛ خدا لعنت کند کسى را که غیرت ندارد
    سلام
    ما قصد داریم گروهی رو تشکیل بدیم که با گزارش رد کردن به صفحات و کامنت های کفار توهین کننده به ساحت مقدس معصومین مخصوصا ساحت مقدس امام الهادی علی النقی(ع)، صفحات آن ها بلاک کنیم. اگه شما به امامت غیرت داری یا علی بگو و با یک کلیک ناقابل ما رو در بستن صفحات توهین کنندگان یاری برسون
    اسم گروه ما، ناصح، یکی از القاب امام هادی (ع) هست. اگر قصد یاری امامتون رو دارید آی دی گروه ما رو اد کنید. تا فراخوان ها بهتون اعلام بشه و اگر خواستید در مقر اصلی گروه عضو بشید. پیشنهاد می کنم این خبر رو به دوستان نیز برسونید
    آدرس مقر اصلی گروه ناصح : afsaran.ir/link/group/185
    Group.naseh@yahoo.com *** Group.naseh@gmail.com
    کسی نداریم جز مادرمون فاطمه زهرا (س)

دیدگاه تازه‌ای بنویسید:

*