حقوق شهروندی از منظر امام خامنهای
رهبر فرزانهی انقلاب اسلامی بارها رعایت شئون انسانی را در برخورد با مردم، چه در دستگاه قضا و چه در سایر نهادهای کشور تأکید کردهاند و مسئولین را به رعایت حقوق شهروندی فراخواندهاند. نامگذاری سال ۸۲ به نام سال «نهضت خدمترسانی به مردم» و سال ۸۳ به نام سال «پاسخگویی سران سه قوه»، از توجه رهبری به حقوق مردم در برخورد با نهادهای دولتی حکایت دارد.
در دیدگاه مقام معظم رهبری، همهی مردم از حقوق شهروندی برخوردارند. این امر به ویژه در مورد اقلیتها و حتی در مورد افرادی که به نظام اسلامی اعتقادی ندارند، به صراحت آمده است.
آیت الله خامنهای در دیدار نمایندگان هموطنان مسیحی و شماری از اسقف های اعظم کلیساهای ایران با ابراز خشنودی از احساس آرامش، امنیت و آسایش اقلیتهای دینی اعم از مسیحی، یهودی و زرتشتی در ایران افزودهاند: «در نظام اسلامی، همه از حقوق شهروندی برخوردارند.»
همچنین ایشان در دیدار اعضای مجلس خبرگان، با تأکید بر اینکه اکثریت مردم و مسئولان به اصول نظام و انقلاب معتقدند، تصریح کردهاند: «این اصول باید مبنای همکاری و اتحاد ملی قرار گیرد و اقلیتی هم که این اصول را قبول ندارند، به عنوان «شهروند» از حقوق عمومی برخوردار هستند.»
در لسان رهبر معظم انقلاب، حقوق شهروندی نباید به عنوان یک امر وارداتی تلقی گردد و نباید آن را به یک امر افراطی فرو کاست: «تأمین حقوق شهروندی و آزادی نیز به شکل صحیح و منطقی و نه «افراطی و تقلیدی» باید بعنوان دیگر شاخص های چشم انداز حرکت دهساله نظام و برنامه چهارم توسعه مورد توجه قرار گیرد.»